Sunku įsivaizduoti šiandien lietuvio ________ be bulvių.
stalu
stalą
stalo
Svečius iš tolimų šalių vaišiname bulvių __________. Deja, tai nėra labai jau tradiciniai valgiai.
patiekalais
patiekalus
patiekalų
Į Europą pirmosios bulvės pateko prieš 400 metų. Naujoji žemės ūkio kultūra išgelbėjo Europos ____________, nuo bado. Anksčiau augintos ropės žiemą neišsilaikydavo iki pavasario, tad maisto ir pristigdavo.
valstiečių
valstiečiais
valstiečius
Tačiau naujovė plito __________________ labai pamažu: valstiečiai šventai laikosi to, ką darė jų tėvai ir senoliai.
senajame žemyne,
senojo žemyno
senuoju žemynu
Bulvių auginimas ėmė „prigyti“ Europoje tik XVIII a. pradžioje. Rūmų damos bulvių ___________ puošdavosi plaukus.
žiedelius
žiedelių
žiedeliais
O kada bulvės pasiekė _______________? Literatūroje rašoma apie Žemaitijos ūkininką, kuris 1806 metų pavasarį iš Klaipėdos parsivežė pirmąsias bulves.
Lietuvą
Lietuvoje
Lietuva
Neseniai Skuodo tautodailininkai Nasrėnų kaime pastatė _______________ norėdami pažymėti pirmojo bulvių derliaus 200 metų sukaktuves. Tas ūkininkas iš pasodintų penkių rudenį prikasė 33 bulves.
ąžuolinio stogastulpio
ąžuolinį stogastulpį
ąžuoliniam stogastulpiui
Pastebėtina, kad ____________ dažniau vadiname kugeliu – taigi vokišku žodžiu.
plokštainį
plokštainio
plokštainiu
Didžkukuliai taip pat dažniau vadinami cepelinais – nelietuviškai. Mėsos prikimštus, ___________ apipiltus cepelinus patiekdavo smuklėse – mat toks sunkus maistas prašyte prašosi poros bokalų alaus... Ir verslas klesti!
riebaus padažo
riebiame padaže
riebiu padažu
Kaime verdami kukuliai yra su varškės įdaru. Žemaičiai juos vadina ___________.